2 Nisan 2015 Perşembe

Aneroid Tansiyon Aleti

ANEROİD TANSİYON ALETİ 



Tansiyon, arterlerin duvarlarına doğru akan kanın basıncının ölçümüdür. Arteriyel kan basıncı kardiyak dolaşım süresince sürekli olarak değişmektedir. Dolaşımdaki en yüksek basıncasistolik kan basıncı denir. En düşük olan diyastolik kan basıncıdır; her iki ölçüm de kan basıncınızın durumunu değerlendirmenize imkan sağlamak için gereklidir. Fiziksel aktivite, anksiyete, veya günün bir saati gibi pek çok faktör kan basıncınıza etki edebilir. Kan basıncı genelde sabahları düşük ancak öğle ile akşam arası yüksektir. Yazları daha düşük ama kışın daha yüksektir.  

Normal tansiyon nedir?
Kan basıncı kişiden kişiye değişir ve yaş, kilo, cinsiyetin fiziksel durumu gibi birtakım faktörlere dayalıdır. 
18 ile 45 yaşları arasındaki bir yetişkin için klasik normal ölçüm 120/80’dir. Hatırlayın, aldığınız ölçümlerin sizin için normal olup olmadığını belirlemeye yalnızca doktorunuz yetkilidir.


Tansiyon nasıl ölçülür ?

1.Kendinizi serbest bırakın ve uygun bir pozisyona ayarlayın
*Kan basıncı alınmakta olan kişinin gevşemiş ve rahat oturuyor olması çok önemlidir.
*Ölçülmekte olan kolu kalp seviyesinde tutun. Kol uzatılır fakat çok gergin veya sıkı değildir. Kolu örneğin masa gibi düz bir yüzeye sol avuç içi yukarıya bakacak şekilde yaslayın. Ölçülmekte olan kolu kıpırdatmayın.
2.Cırt cırt manşet ve yuvarlak uç nasıl takılır?
*Manşeti çıplak sol üst kolda dirsek kıvrımının 2-3 cm üzerine yerleştirin. Manşeti cırt cırt kapatıcı aracılığıyla kapatın. Manşetin tam oturmuş olması gerekir, ancak çok sıkı olmamalıdır. 








Manşet ve kol arasına bir ya da iki parmağın girmesi gerekir. Manşeti asla giysi parçası üzerine yerleştirmeyin.
*Metal D-biçimli halkası olan manşet için, manşetin serbest ucunu D-halkasından geçirin ve manşeti cırt cırt kapatıcı aracılığıyla kapatın.


*Ev kullanımına yönelik ünitelerde, steteskobun yuvarlak ucunun manşete entegre edilmiş diyaframı kol atardamarının üzerine yerleştirilmelidir.




3.Manşetin şişirilmesi
*Vidayı saat yönünde döndürerek hazne üzerindeki hava vanasını kapatın, fazla sıkmayın.
* Ölçek üzerindeki gösterge normal büyüksistolik basınç değerinizden 30 mmHG yukarıyı gösterene kadar şişirme haznesini kullandığınız elle sabit bir hızda sıkın. Bilmiyorsanız, yalnızca 200 mmHg’ye kadar şişirin. 
4.Büyük değeri ölçen sistolik kan basıncı
*Vidayı saat yönünün tersine döndürerek hava vanasını yavaşça açın ve steteskobun yuvarlak ucunu kol atardamarının üzerinde tutun. Kesin bir ölçüm için uygun söndürme hızı son derece önemlidir bu yüzden saniye başına önerilen 2-3 mmHg’lik söndürme hızını veya her kalp atışında basınç ölçeğinde bir ile iki puanlık bir düşüşü uygulamanız ve iyice öğrenmeniz gerekir. Manşeti gerekenden fazla şiş halde bırakmamalısınız. Manşet sönmeye başladıkça, steteskopla dikkatli bir şekilde dinlemelisiniz. Zayıf, ritmik bir tapping veya çok büyük sesler duyar duymaz ölçek üzerindeki değeri kaydedin. Bu sistolik büyük kan basıncı değeridir. Dikkatlice dinleyin ve nabız sesi hakkında bilgi edinin. Bilgi edinir edinmez bu işlemi doktonuzla birlikte kontrol etmelisiniz.




5.Küçükdeğeri ölçen diyastolik kan basıncı
*Basıncın aynı sönme hızında düşmeye devam etmesine izin verin. Diyastolik küçük kan basınç değerinize ulaşıldığında, çok büyük ses durur
.*Manşet vanasını tamamen boşaltın. Manşeti koldan ve steteskobu kulaklarınızdan çıkarın.



6.Ölçümlerinizi kaydedin
Ölçümü iki ya da daha fazla kez tekrarlayın. Ölçümü bitirdikten hemen sonra ölçümlerinizi ölçümün yapıldığı günün saatini kaydetmeyi unutmayın. Uygun zaman sabahleyin ilk yapılan veya akşam yemeklerinden hemen öncedir. Kan basıncınızı analiz edecek olan tek yetkili kişinin doktorunuz olduğunu hatırlayın.

7.Spesifikasyonlar
Ölçme aralığı: 0-300 mmHg
Hassasiyet: ± 3 mmHg
Ölçüm aralığı: 0-300 mmHg
Hassasiyet: 2mmHg
Ölçek dereceleme: 2 mmHg


Bakım
Düzenli itina ve bakımla, tansiyon aleti takımınız yıllarca yeterli hizmeti sağlayacaktır. Temel kurallar:
*Düşürmeyin veya sarsmayın.
*Asla 300 mmHg’den fazla şişirmeyin.
*Asla manşetleri yoğun güneş ışınımına maruz bırakmayın!
*Hasara sebep olabileceği için, asla manşet kumaşı veya parçalarına keskin bir aletle dokunmayın!
*Yerine kaldırmadan önce daima manşeti tamamen söndürün.
*Ne şart altında olursa olsun, manometreyi çıkarmayın.
*Yuvarlak ucu ve diğer tüm parçaları temiz tutmak için, aletin tamamını verilen saklama kutusunda saklayın
*Saklama derecesi şartı: %85’lik nispi hava rutubetinde (donmayan) -20 °C ile 70° C arası.
*Manometre ve hazneyi nemli bir bezle silin. Parçalar hastanın vücuduyla doğrudan temasa girmediği için sterilizasyon gerekli değildir.
*Önce torbacığı çıkarın, ve cırt cırtı, torbacığı ve tüpleri nemli bir bezle silin. Manşet, tüm diğer manşetler gibi sabunla ve soğuk suyla yıkanabilir fakat sonrasında manşetleri temiz suyla çalkalamalı ve havada kurumaya bırakın.


1 yorum: